Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği

Basın Bülteni: RESt çekiyoruz!

Merhaba,

Bir gün ansızın biri gelse ve evini, bahçeni, geçimini kısacası yaşamını elinden alıyorum dese ne hissedersiniz?

Bizler Marmariç’te, İzmir, Bayındır’ın bir orman köyü olan Dernekli’nin —haritalar üzerindeki adıyla— Mersinli Mahallesi’nde yaşıyoruz. Burnumuzun dibine yapılması planlanan Mersinli Rüzgâr Enerji Santrali nedeniyle “acele kamulaştırılarak” evlerimizin ve topraklarımızın bir gecede elimizden alınması tehdidiyle karşı karşıyayız.

Bu bir yardım çağrısıdır…

Mersinli RES projesini yapmak isteyen Yander A.Ş.’nin köyümüzden ve doğamızdan elini çekmesi için dava açtık ve bir imza kampanyası başlattık.

Kamoyuna sesimizi duyurabilmek için yardımınıza ihtiyacımız var… Kampanyaya http://www.change.org/restcek adresinden ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili haberi bu metnin hemen altında okuyabilir, aynı haber metnine şuradaki dosyadan ulaşabilir, aşağıdaki bağlantılarda yer alan görsel malzemeyi kullanabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için kamuoyuna yaptığımız duyuruyu okuyabilirsiniz.

Teşekkürler,
Marmariçliler

Basın Bülteni

Marmariçlilerin Rüzgâr Türbinlerine Karşı Beklenmedik Direnişi: “Mersinli RES’e rest: Köyümüzden elini çek!”

İzmir, Bayındır’ın dağ/orman köyü Dernekli’nin —haritalar üzerindeki adıyla—Mersinli Mahallesi’nde yaşayan Marmariçliler, yanıbaşlarında yapılması planlanan Mersinli Rüzgâr Enerji Santrali nedeniyle “acele kamulaştırılarak” evlerinin ve topraklarının bir gecede ellerinden alınması tehdidiyle karşı karşıya…

Marmariç’in çevresine kanatlarıyla birlikte 100 metreyi geçen dev direkler dikecek olan Yander Elektrik Mühendislik Müş. İnş. Turz. ve Tic. A.Ş.’nin hazırladığı proje tanıtım dosyasında, Marmariç’te yaşayanlar yok sayılıyor ve santral sahasının yerleşim yerlerinden, orman ve tarım alanlarından uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Oysa aynı dosyada yer alan haritalarda Marmariç, santral sahasının içinde görünüyor ve direklerin dikilmesi için, ormanda 16,2 km2’lik bir koridor açılacağı belirtiliyor.

Mersinli RES, sadece evlere, tarlalara ve ormana yönelik değil, aynı zamanda bölgede yaşayan insanların ve hayvanların sağlığına yönelik bir tehdit oluşturuyor. Bilimsel raporlar, dikilecek türbinlerin yerleşime yakın mesafelerde yer alması nedeniyle insan ve hayvanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olan Rüzgâr Türbini Sendromu’na neden olacağını vurguluyor.

Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nin ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nün de yer aldığı Marmariç’in sakinleri bir yandan bahçelerini eker, hayvanlarına bakar, zeytin toplar, yağmur suyu hasadı ve küçük ölçekte kendi enerjilerini üretmek üzere doğayla uyumlu uygulamalar ve tasarımlar yapar, eğitimler vermeye devam ederken, diğer yandan da doğa dostu olduğunu iddia eden RES’in iptal edilmesi için çaba gösteriyorlar.

Dokuz şirketin bölgede RES yapmak üzere lisans aldığını öğrenen Marmariçliler, bir yandan projenin iptali için Yander A.Ş.’ye dava açarken , diğer yandan da projenin durdurulması için bir imza kampanyası başlattılar. İmza kampanyasına change.org/restcek adresinden ulaşabilirsiniz.

HES’lerde olduğu gibi, RES’lerin de doğru ve duyarlı yapıldığında temiz ve iyi bir enerji üretim yöntemi olduğunu savunan Marmariçliler adına imza kampanyasını başlatan Mustafa Fatih Bakır, “Bize bu kadar yakın ve bize bu kadar büyük bir zararı olacak bir endüstriyel yatırımı yaparken, bizden bir selamı bile esirgeyen, bizi bilimsel raporlarında da yok sayan bir zihniyetle elimizden gelen bütün yollarla mücadele etme, bu projeyi ve başlarsa inşaatı ne pahasına olursa olsun durdurma kararı aldık,” diyor.

If you are interested in colon cleanse, you may want to check out this colon cleanse information page which will have all the free information you'll need about colon cleanse.

Yorum yazın